Site icon RehabPrime

Факти про Передню Хрестоподібну Зв’язку коліна

Чи може загоїтися повний розрив ПХЗ?

Так!

ПХЗ має високу здатність загоюватись у людини. Незважаючи на поширену помилку про те, що ПХЗ не може загоїтись через погане кровопостачання, існує багато досліджень, які доводять, що ПХЗ може загоїтись до 80% випадків (Costa-paz, 2012; Marangoni, 2018; Roe, 2016; Ihara, 2017).

Чи потрібне мені МРТ обстеження?

Ні.

Історія механізму отримання травми, ознаки та симптоми є достатніми для точного діагностування розриву ПХЗ. Клінічні тести, такі як тест  Лахмана, настільки ж точні, як і МРТ при діагностиці травм ПХЗ.

МРТ може бути корисним, якщо клінічна картина не чітка (Filbay, 2019; Meuffels 2012; RACGP Clinical Guidance for MRI Referral).

А як бути, коли я вже старшого віку, а м’язи не такі сильні?

Навіть до 37 років після травми ПХЗ, дослідження показують, що симптоми можуть бути відсутні і функціонування бути на високому рівні. Та користі від хірургічного лікування в порівнянні з реабілітацією немає (Filbay, 2019; Yperen, 2018).

Що станеться якщо мені не допоможе реабілітація?

Якщо після 3–6-місячного періоду реабілітації ви продовжуєте відчувати нестабільність або погане функціонування, можливість реконструктивної хірургії все ще доступна. Проведення  реабілітації перед хірургічним втручанням призводить до кращих довгострокових результатів, ніж рання реконструкція (Failia, 2016; Filbay, 2015; Filbay, 2017; Frobell, 2010; Frobell, 2013).

У мене немає повного діапазону руху в коліні, чи можу я повернути діапазон руху назад?

Так.

Обмежений діапазон руху є поширеним станом після травми ПХЗ, найчастішою причиною обмеженого діапазону є “артрогенне пригнічення м’язів”, яке викликається спазмом м’язів (зазвичай групи хамстрінгів) і пригніченням м’язів (зазвичай медіального широкого м’язу, що призводить до  болю та обмеження нормального руху. Діапазон рідко обмежений через структуру в  блокуванні коліна (Delaloye, 2018).

Підготував: Тарас Панасевич

Перекладено з статті оригінал за посиланням: https://www.therehabroomphysio.com/faq

Exit mobile version